Archief Kiki Amsberg

INLEIDING

Biografische schets

Kiki Amsberg werd geboren in Amsterdam in 1939. Zij studeerde Frans. Zij was werkzaam bij de VPRO vanaf 1968, onder andere als redacteur van de radio-programma's VPRO-Vrijdag, Permanent Wave, D.Colleté, Express-VPRO. Voor 'Het Gebouw' was zij eindredacteur van het programma 'Kwesties'. Vanaf 1984 maakte zij programma's voor 'Het Spoor' en 'Het Spoor Terug'. Vanaf 1992 was 'Het Spoor Terug' een onderdeel van het historische programma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd). Zij was redacteur van OVT, deed live presentatie en maakte documentaires voor 'Het Spoor Terug'. De serie 'Ras breekt het uur der vrijheid aan'(1990) werd onderscheiden met de Zilveren Reiss-microfoon. In de uitzending van 26 december 1999 nam Kiki Amsberg afscheid van de VPRO.

Voor televisie maakte zij in 1992 vlak voor zijn dood een portret van Sicco Mansholt , uitgezonden door de RVU/HOS en in 1994 volgde een documentaire over sanatorium Zonnestraal, beide gemaakt samen met filmer Henk Renou . In 1995 maakte zij eveneens voor de VPRO -televisie 'De wil is alles' een portret van Charley Toorop , samen met Paul van den Wildenberg . In 2003 voltooide zij voor NIK-Media een film over het joodse leven in de provincie vóór de Tweede Wereldoorlog met als titel 'De verdwenen Mediene' (uitzending in mei 2004). Daarnaast schreef zij artikelen voor De Groene Amsterdammer en Opzij . Samen met Aafke Steenhuis publiceerde zij Denken over Liefde en Macht (1987) en Een Branding van Beelden. Gesprekken met vrouwelijke regisseurs (1996).

De collectie

De collectie, bestaande uit papieren en cassettebandjes, werd in 2000 en 2001 aan het IISG geschonken door Kiki Amsberg . In 2003 werd nog een aanvulling ontvangen, die later is beschreven.

Het papieren deel, beschreven in deze inventaris, bestaat uit documentatie, voornamelijk in de vorm van fotokopieën, verzameld ter voorbereiding van de verschillende uitzendingen. In sommige gevallen is ook de tekst van de uitzending aanwezig. Uit de dossiers is beperkt geschoond: een aantal stukken van zeer algemene aard is verwijderd.

Enkele (oude) brochures en boeken zijn overgebracht naar de bibliotheek.

Op de cassettebandjes staan opnamen ter voorbereiding van de uitzendingen en van de uitzendingen zelf. In de inventaris wordt hiernaar verwezen. Het gaat hierbij niet om een volledige serie en er zijn ook programma's waarvan alleen bandjes aanwezig zijn. Het geluidsmateriaal en enkele aangetroffen foto's zijn overgebracht naar de collectie van Beeld en Geluid van het IISG en zijn terug te vinden via de collectiecode.

De omvang van de collectie is 1.55 m.