Collectie Zeehandelaar

Content

Systematische indeling: E. Handel. Handelsondernemingen van allerlei aard

Contemporaine aantekeningen over zeehandel op Zuid-Amerika, via Texel, in de Nieuw geinventeerde koopmans comptoir- en schrijf-almanach, op het jaar onzes heeren Jesu Christi MDCCLVII. Na de nieuwe stijl. Versien met de jaar-markten, paarde- beeste- en leermarkten, de dagelyksche uuren van des maans op- en ondergang, etc. / door Dirk Jansz. van Dam, uitgegeven by d'erfgenamen van de Wed: C. Stigter.

De almanak is doorschoten met blanco pagina's, maar ook gehavend. Zo ontbreken de titelpagina, 6-12 januari, 10-16 februari, 5-6 maart, 14-27 april, 15-21 december en enige blanco pagina's. Ook de bijlagen aan het eind zijn niet compleet.

Goederen en brieven arriveren in april/mei en oktober / november. De invoer bestaat uit cacao, indigo, Rio de la Hache hout, suiker, huiden, koffie, tabak en confijt, de uitvoer uit textiel. De almanak bevat ook adressen in Constantinopel en Wenen en er wordt een wissel getrokken op Riga. Na 1795 wordt de almanak gebruikt voor historische aantekeningen door M.G. Sauvenus, en daarna worden er data uit de familiegeschiedenis van Jan Jansz. Benjamin (Zaandijk 03.06.1790-Zaandam 10.08.1839) in genoteerd voor de jaren 1790-1873.

Bijzondere Collecties 713